Vopseaua care a făcut avionul supersonic Concorde să zboare mai lent

0 5

Concorde Sierra Delta deține recordul pentru cel mai rapid avion comercial, însă o campanie publicitară i-a adus câteva probleme.

În anii 90, cei de la Pepsi și-au dat seama că aveau o problemă: era prea mult roșu pe cutiile sale de suc. La nivel vizual, ar fi fost prea similar cu principalul rival al companiei, Coca Cola. Astfel, Pepsi a pus pe piață noi cutii de suc, pe care de această dată domina culoarea albastră. Au vrut să promoveze masiv schimbarea, așa că au lansat așa-numitul Project Blue.

Printre altele, au încheiat o înțelegere și cu Air France, compania de zbor, care a fost de acord să-și vopsească unul dintre avioanele din flotă cu noua culoare Pepsi. Era vorba despre Sierra Delta, unul dintre cele 20 de avioane Concorde care existau în acea vreme. Până în prezent, acesta deține recordul pentru cel mai rapid zbor comercial în jurul lumii: 31 de ore, 27 de minute și 49 de secunde.

Avionul a fost vopsit în secret, într-o clădire ce aparținea Air France din Paris. A fost nevoie de 200 de litri de vopsea și mii de ore de lucru.

Ce dificultăți a întâmpinat avionul Concorde

În cadrul Project Blue, Pepsi a trimis avionul într-un tur promoțional, în 10 orașe din Europa și Orientul Mijlociu. Totuși, și-au dat seama repede că exista o problemă. Avionul nu putea zbura la capacitate maximă din cauza unui factor aparent inofensiv: vopseaua albastră.

În mod obișnuit, Concorde putea ajunge la viteza Mach 2.04, ceea…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica