Unul dintre cele mai mari mistere, rezolvat după aproape un secol

0 3


Un mister de peste un secol a înconjurat fauna taiwaneză încă de când „părintele zoogeografiei” Alfred Russel Wallace, în colaborare cu Frederic Moore, a scris o lucrare de referință în 1866: primul care a studiat lepidopterii insulei.

Pe atunci, în studiul lor, Moore s-a ocupat de porțiunea molii și Wallace a investigat fluturii. Împreună, au raportat 139 de specii, cuprinzând 93 de specii nocturne și 46 diurne. Dintre acestea din urmă, cinci specii au fost descrise ca fiind noi pentru știință.

Chiar dacă plasarea corectă a patru din cei cinci fluturi în cauză a fost verificată de mai multe ori începând cu 1886, unul dintre acești fluturi: Lycaena nisa, nu a fost reexaminat niciodată până foarte recent.

Într-un proiect de cercetare modern asupra fluturilor taiwanezi, oamenii de știință au recuperat specimenul de tip original din colecția Wallace de la Muzeul de Istorie din Londra, Marea Britanie.

Fluturele era 3 în 1, în funcție de anotimp

După examinarea exemplarelor istorice adăpostite la Institutul de Cercetări Agricole din Taiwan, pe lângă fluturii recent colectați din Australia și Hong Kong, Dr. Yu-Feng Hsu de la Universitatea Națională din Taiwan a rezolvat în cele din urmă identitatea misteriosului fluture Alfred Wallace: acum se numește Famegana nisa.

Se pare că alte două nume de specii (Lycaena alsulus și Zizeeria alsulus eggletoni) au fost inventate pentru același fluture după descrierea originală…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica