Un tratament pentru cancer, produs la Cernavodă: ce este Cobalt 60

0 11

Pe lângă generarea de energie electrică, centrala nucleară de la Cernavodă ar putea facilita producția de Cobalt 60. Acesta izotop este folosit la tratarea unor forme de cancer.

Conform unui anunț al oficialilor de la Nuclearelectrica, în cadrul centralei nucleare de la Cernavodă, ar putea începe în curând producția izotopului Cobalt 60. Substanța respectivă este folosită în ședințele de radioterapie prin care trec foarte mulți bolnavi de cancer, ca o formă de tratament pentru maladia secolului.

Efortul științific de la Cernavodă va avea loc cu ajutorul unei companii canadiene. Aceasta din urmă este cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume. A fost deja semnat un memorandum în acest sens de către cele două companii.

„O altă cooperare internaţională recentă din luna iulie este încheierea unui MoU cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59”, au detaliat reprezentanţii Nuclearelectrica.

La nivel global, există 22 de reactoare care produc izotopul Cobalt 60. Zece dintre acestea sunt de tip CANDU, similar cu cele aflate în funcțiune la Cernavodă. Cele zece sunt instalate în Canada, Argentina și China. Tehnologia proprietară pentru dezvoltarea izotopului folosit în tratamente de cancer a fost dezvoltată de Nordion și…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica