Trenurile noi din China ar putea să nu mai ajungă niciodată în România: ce s-a întâmplat cu licitația de miliarde

0 0

Guvernul avea în acest an planuri mari: voia să cumpere zeci de trenuri noi din China, un contract estimat la câteva miliarde de lei. Numai că e posibil ca garniturile să nu mai ajungă niciodată în România.

Guvernul României a demarat o licitație pentru achiziția a zeci de trenuri noi. Valoarea licitației se ridică la peste 4,5 miliarde de lei, dar procesul s-a împotmolit. În urma licitației, autoritățile stabiliseră ca oferta câștigătoare o firmă din China CRRC Qingdao Sifang. Numai că ceilalți participanți, mai exact Alstom și Siemes, au depus contestație și au și câștigat.

Astfel, Tribunalul București a anulat licitația și a stabilit că beneficiarul, adică Autoritarea pentru Reformă Feroviară (ARF), a analizat superficial oferta chinezilor. Pe scurt, trenurile nu pot fi livrate în termenul de 18 luni asumat în fața reprezentanților ARF.

Trenurile din China, blocate

Instanța a constat că trenurile pe care ARF vrea să le cumpere din China ridică multe semne de întrebare, mai ales că chinezii au declarat un consum de energie care ar fi, de fapt, imposibil. Mai mult, judecătorii au apreciat că chinezii nu se vor ține de cuvânt și nu pot livra „primul tren în termenul ofertat de 18 luni și în baza căruia a obținut punctaj maxim, spre deosebire de competitoarelele care au declarat termene mai mari”.

Licitația a fost anulată, iar Autoritatea pentru Reformă Feroviară și alți pârâți sunt obligați la…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica