Telefoanele jurnaliștilor și ale activiștilor, urmărite: cum a fost posibil spionajul

0 1

Un consorțiu de 17 organizații de știri a demarat o anchetă din care reiese faptul că programele spion Pegasus ale NSO Group, au fost folosite pentru a se urmări telefoanele jurnaliștilor și activiștilor.

Ancheta, intitulată „Proiectul Pegasus” și publicată duminică de Washington Post, începe cu lista. Zecile de mii de numere provin în principal dintr-un grup de 10 țări cunoscute pentru a-și spiona cetățenii, precum Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Mexic și Arabia Saudită și, de asemenea, au confirmat că au fost clienți ai grupului NSO.

Deși numerele de pe listă nu includ un nume, consorțiul a reușit să identifice peste 1.000 de persoane, inclusiv 189 de jurnaliști și peste 600 de politicieni și oficiali guvernamentali, în peste 50 de țări. Amnesty International și jurnalismul francez Nonprofit Forbidden Stories au avut acces la listă și au distribuit-o consorțiului organizațiilor de știri, inclusiv Le Monde, Die Zeit, The Guardian și PBS Frontline, printre altele.

O analiză criminalistică efectuată de Amnesty International a 37 de smartphone-uri cu numere pe listă a constatat că mulți au demonstrat o „corelație strânsă” între data asociată cu numărul și începutul supravegherii, a declarat Post.

Telefoanele jurnaliștilor și activiștilor au fost urmărite și identificate cu succes se numără Hatice Cengiz, logodnica scriitorului Jamal Khashoggi, care a fost ucis brutal de către agenții sauditi în…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica