Țara care a înțeles că nu te poți baza doar pe pensia de la stat: cum îi încurajează pe cetățeni să adune bani și altfel

0 1

Populația Europei îmbătrânește și mai multe țări de pe continent ridică problema dacă actualele contribuții ale angajaților le vor asigura o bătrânețe fără griji.

Spania simte presiune pe bugetul de pensii și a decis să-și încurajeze cetățenii să investească și-n alte metode care să le asigure bani la bătrânețe. Autoritățile vor să-i convingă pe aceștia să apelee la un plan de pensii facultative. Practic, se caută soluții pentru instituirea unui fond care să fie gestionat de administratori privați, separați de banii care merg în fondul public de pensii.

E vorba de o alternativă de suplimentare a veniturilor garantate de stat după ieșirea la pensie.

Spania îi încurajează pe cetățeni să nu se bazeze doar pe pensia de la stat

Sistemul e oarecum similar cu Pilonul 2 de Pensii, existent în România. Doar că la introducerea acestui sistem la noi în țară, tinerii sub 35 de ani la acea vreme au fost incluși automat. O parte consistentă din contribuțiile lor merge la stat, iar cealaltă către Pilonul 2.

Spania, însă, susține că cei aflați acum în câmpul muncii pot opta dacă vor sau nu să facă parte din programul de pensii facultative.

„Credem că există un grup de spanioli cu venituri medii și mici care vor fi interesați să își crească economiile pentru a-și suplimenta pensiile publice”, a declarat ministrul pentru Integrare, Securitate Socială și Migrație, Jose Luis Escriva.

Acesta vrea să crească…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica