Sute de milioane de utilizatori Facebook, în pericol: cum pot infractorii să profite de datele furate

0 0

În 2019, date pentru 533 milioane de utilizatori au fost furate de la Facebook. Din aprilie 2021 au fost puse „la liber” pe internet. Ai un instrument la îndemână să vezi dacă ai fost afectat, dar și ce se poate întâmpla de acum înainte.

În cazul Facebook, scurgerea de date a fost în urmă cu aproape doi ani. Dar despre ea s-a vorbit mai mult în 2021, când datele au ajuns să fie vândute la preț de nimic, la circa 20 de dolari pentru a găsi ceva. Colecția de date cuprinde numere de telefon, ID de Facebook, nume și prenume, localizare, date de naștere, adrese de mail.

Printre țările cele mai afectate se numără Egipt (46 milioane de utilizatori Facebook), Italia (35 de milioane), SUA (32 de milioane de utilizatori Facebook), Marea Britanie (11 milioane), Rusia (aproape 10 milioane). România nu figurează pe această listă, dar nu e exclus să fi fost afectați și utilizatori români. Totuși, chiar dacă pachetul de date e considerabil, Facebook nu a pierdut și parolele asociate conturilor.

Pe site-ul haveibeenpwned poți verifica dacă mailul tău sau numărul de telefon e pe listă. Eu am verificat cu mailul, dar deși a fost obținut cu ocazia altor atacuri, asupra altor site-uri, cel puțin în cazul Facebook nu figurează. Nu apare nici numărul de telefon.

Cum pot fi exploatate datele de pe Facebook de către infractori

Dimitri Galov, expert în securitate la Kaspersky, susține că un prim scenariu ar putea fi atacuri țintite de tip…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica