Sovieticii plănuiau să aibă un univers cibernetic doar al lor. De ce au eșuat?

0 0


Deși ne-am obișnuit să privim tehnologiile computerizate ca pe un produs al capitalismului creat cu sprijinul Pentagonului, în URSS-ul anilor ‘60, unii oameni de știință și inginerii vedeau computerele ca fiind “mașini ale comunismului” și și-au expus propria viziune asupra creării unei rețele globale de informații.

Știind acest lucru, ne putem pune întrebarea față de modul în care acest internet alternativ ar fi putut schimba cursul istoriei. Pentru ce ar fi folosit Partidul Comunist și armata sovietică noua tehnologie? Ar fi creat internetul sovietic o tiranie digitală? Având propriul său internet, cum ar fi răspuns URSS la scăderea prețurilor petrolului, Perestroika și Glasnost? Și cum ar fi privit URSS la începutul anului 1991? Cum s-ar fi desfășurat Războiul Rece dacă internetul, așa cum îl știm, ar fi rivalizat cu o alternativă sovietică încă din anii 1960?

Comunism cu aspirații cibernetice

URSS nu a fost singura țară care a experimentat cyber socialismul. În 1970, sub conducerea lui Salvador Allende, guvernul din Chille a cerut ciberneticianul britanic Stafford Beer să dezvolte un sistem informatic cunoscut sub numele de Project Cybersyn.

Viziunea a fost rapid abandonată din cauza loviturii de stat militare conduse de Augusto Pinochet, iar proiectul a fost demontat în mod deliberat.

Boom-ul economic de la începutul anilor ’60 al URSS a fost cel care a dus la apariția ideii comunismului sovietic cu o față…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica