Sezonul de iarnă: ce trebuie să știi despre cea mai scurtă zi din an și ce este atât de specială

0 10

Solstițiul de iarnă 2019 din acest an are loc pe 22 decembrie. Deoarece axa Pământului este înclinată cel mai departe de Soare, solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi a anului.

Solstițiul de iarnă sau astronomic cunoscut drept sezonul de iarnă nu e o sărbătoare națională sau o celebrare memorabilă, cel puțin în România. Totuși, Google nu te lasă să uiți această zi și pune pe prima pagină un doodle special.

Solstițiul de iarnă are un moment foarte exact în timp și se sărbătorește în fiecare an, din timpuri medievale. Inițial, solstițiul de iarnă era folosit pentru potențialul magic, dar acum, doar pasionații de astronomie mai găsesc un pic de farmec în solstițiul de iarnă. Și e faptul divers că e cea mai scurtă zi.

La data în care are loc solstițiul de iarnă 2019, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de opt ore și 50 minute. Apoi, e de reținut că durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc inver

În 2019, solstițiul de iarnă începe pe 22 decembrie la ora 06:19. Din acel moment, lungimea zilei va începe să…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica