Săptămâna de muncă de 4 zile, ideea care ia naștere și-n Europa: care e țara care face acest experiment

0 0

Săptămâna de lucru de 4 zile o idee care a mai fost lansată de diverse companii. Dar niciodată la nivel de autorități.

Spania se pregătește să testeze săptămâna de lucru de 4 zile, o idee avansată și de marile companii, care cred că, în acest fel, va spori productivitatea angajaților și se vor reduce costurile. Un mic partid spaniol vrea să atragă în acest experiment sute de companii din țară.

Acestea sunt invitate să testeze programul de lucru de doar 4 zile pe săptămână. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, atunci acest experiment ar putea avea și efecte legislative.

Spania vrea să testeze săptămâna de lucru de 4 zile

Inițiativa aparține Mas Pais, un partid spaniol de stânga, care vrea să adune cât mai multe companii care să facă parte din program. Scopul e să se observe dacă economia țării ar putea fi afectată de un astfel de program. Sute de companii sunt invitate să ia parte la experiment.

Chiar și premierul Pedro Sanchez se arătă deschis la idee. A acceptat alocarea unui buget de 50 de milioane de euro petru un program național întins pe trei ani de zile.

În acest moment, în Spania, la fel ca-n celelalte țări europene, săptămâna de lucru e de 5 zile. Asta înseamnă, potrivit legislației din piața muncii, 40 de ore pe săptămână. Odată cu introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, numărul de ore lucrate ar scădea la 32.

Experimentul va începe în toamnă, dar concluziile sunt strâns legate…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica