Salariile funcționarilor publici din România descurajează până și IT-iștii: cât este diferența

0 6

Angajații în sectorul public din România se laudă cu niște salarii de invidiat, în timp ce persoanele angajate la privat se mulțumesc cu 60% mai puțin.

Un studiu publicat de Digi24 atrage atenția asupra situației financiare foarte confortabile în care se află angajații din administrația publică și de la apărare. Aceștia au un salariu mediu net de 4961 de lei, în contextul în care salariul mediu la nivel național a fost calculat de curând la 3142 de lei. Ca pachetul să fie complet, ai în vedere că în această situație privilegiată se află nu mai puțin de 211.000 de persoane.

Valoare de 4961 de lei este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproximativ 18 procente, conform datelor publicat de Institutul Național de Statistică. Pentru comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei.

„Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. (…) În mediul privat, ca să câştigi 5.000 de lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT“, a explicat Cristina…



Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica