Rusia n-a pus 500 de lei pe străzi ca să țină lumea în casă. De unde a pornit acest fake news viral?

0 0


Un leu se plimbă pe străzi noaptea. Peste poza asta se lipește un text: „Rusia a eliberat mai mult de 500 de lei pe străzi ca să-i țină pe oameni în casă în timpul pandemiei”. Textul e sub forma unui breaking news de la TV. Totul e fals, mai puțin leul. Totuș, nici el n-a ieșit din casă în martie 2020, ci în aprilie 2016.

În timp ce pandemia afectează puternic mai multe țări din Europa, printre care Italia, Franța și Marea Britanie, știrile false despre cât de bine se descurcă Rusia tot abundă pe internet, mai ales în România. De la „rețeta-miracol” a lui Putin până la subiectul celor 500 de lei eliberați pe străzi.

Din 500 de lei e, de fapt, unul singur, iar leul nu s-a plimbat prin Rusia, ci prin Africa de Sud. Snopes, publicație specializată în distrus știri false, a explicat de unde a pornit totul.

Poza de mai sus e cea care s-a întins ca focul pe internet. Subtitlul spune că: „Vladimir utin a eliberat circa 500 de lei ca să-i forțeze pe oameni să stea în casă”. Poza cu leul e adevărată, cum e adevărat și acel watermark din dreapta sus. Dacă intri pe site-ul breakyourownnews.com o să vezi că e, de fapt, un site cu un template unde pui o burtieră ca de TV pe ce poză vrei tu.

Cum a „călătorit” un leu din Africa de Sud până în Rusia?

Poza cu leul e adevărată. Dar leul – care are și nume: Columbus – e din Africa de Sud. Iar în aprilie 2016 a ieșit pe străzile din Johannesburg. Inițial, a…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica