România a botezat o stea și-o planetă: unde sunt „Moldoveanu” și „Negoiu”

0 3

Cândva, într-un viitor mult prea îndepărtat, s-ar putea să ajungă oameni în sistemul solar „Moldoveanu”. Nu e o glumă. România tocmai a botezat o stea și-o exoplanetă. Cum s-a ajuns însă la așa ceva?

România, alături de alte 111 de țări, a avut ocazia să boteze câteva bucăți din Univers. România a botezat o stea cu numele „Moldoveanu” și-o exoplanetă cu numele „Negoiu”. Astfel, a fost sărbătorit centenarul Uniunii Astronomice Internaționale. În 2019, cele 112 țări au organizat campanii naționale care au implicat peste 780.000 de persoane din întreaga lume. Scopul a fost propunerea și selecția unui nume pentru o exoplanetă și stea gazdă alocate țării lor.

Aceasta a fost a două oară în istorie când a fost organizată o campanie pentru a da nume stelelor și exoplanetelor.

În total, au fost primite 360.000 de propuneri de nume. Comitetul național din fiecare țară și-a redus propunerile la o lista scurtă de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. Circa 420.000 de persoane din întreaga lume au votat pentru candidații lor preferați.

Numele câștigătoare, inclusive cele alese de România, vor fi utilizate în paralel cu nomenclatura științifică existența. Totodată, vor fi creditate persoanei, grupului sau instituției care le-a sugerat.

Unde sunt steaua și exoplaneta botezate de România?

În perioada 5 august – 5 octombrie, România a avut ocazia să propună nume pentruCiteste continuarea
aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica