Roboții zburători evită obstacolele cu ajutorul sistemului inspirat de bufnițe

0 2

Atunci când dezvoltă sisteme robotizate și instrumente de calcul, oamenii de știință în informatică se inspiră adesea din animale sau din alte sisteme biologice. De fapt, în funcție de caracteristicile și scopul unic al unui sistem, natura oferă de obicei exemple specifice despre cum și-ar putea atinge obiectivele rapid și eficient.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Shanghai Jiaotong au dezvoltat recent un nou sistem de evitare a obstacolelor bio-inspirat și bazat pe computer, care ar putea îmbunătăți navigarea roboților zburători care funcționează în medii dinamice. Acest sistem, prezentat într-o lucrare pe arXiv, este inspirat de modul în care bufnițele detectează și evită obiecte sau alte animale din împrejurimile lor.

„Deși bufnițele nu sunt în măsură să își miște ochii în orice direcție, au un gât foarte flexibil, care se poate roti până la 270 de grade, ceea ce le permite să observe rapid chiar și în spate, fără a-și muta trunchiul”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

La ce ajută sistemul

Pentru a replica modul în care bufnițele își mișcă ochii în direcții diferite și detectează atât obiecte statice cât și în mișcare din jurul lor, cercetătorii au montat un servomotor și o cameră stereo pe un quadrotor (adică un robot zburător fără pilot cu patru rotori).

În designul lor, servomotorul acționează ca un gât, iar camera stereo ca un cap. Datorită greutății ușoare a camerei…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica