Recunoașterea vocală e acum banală. Dar când a luat naștere?

0 1


O pereche de buze pictate cu atenție, cercei cu perle, un pulover albastru pe care-l îmbracă o domnișoară, muzică de sintetizator, un computer cu o unitate floppy și un afișaj monocrom. Bine ați venit în anii 1980.

La început, afișajul este gol, cu excepția unui cursor verde intermitent. Așteaptă să scrie cineva? Nu. Acest PC este diferit de calculatorul obișnuit. Când acele buze pictate cu grijă spun cuvântul „vorbind”, literele ajung pe ecran, ca prin magie. „Vorbesc”, spune ea, „iar cuvintele apar pe ecranul computerului”.

Această mică istorie a computerului apare într-un videoclip promoțional IBM care povestește atât despre cultura vremurilor, cât și despre tehnologie. Anul este 1986. IBM este încă regele nu numai al PC-urilor, ci și al tehnologiei în ansamblu, iar cu acest clip, Big Blue își arată eforturile timpurii într-un software de recunoaștere vocală.

ibm

ibm

ibm

ibm

Sistemul avea un vocabular care se întindea pe câteva mii de cuvinte și putea face distincția între cuvinte precum „right”, „write” și „wright”. „A fost nevoie de un model de limbaj puternic pentru a putea face acest lucru”, spune David Nahamoo, actualul responsabil cu tehnologia vorbirii la IBM Research. „La acea vreme, aceste PC-uri aveau resurse foarte mici, așa că aveam nevoie de hardware special pentru a rula algoritmii”.

Vorbitul. E unul dintre cele mai firești lucruri pe care le facem. E și baza unui proiect remarcabil…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica