Proiect excepțional realizat în România: primul satelit cu inteligență artificială la care s-a lucrat și din Timișoara

0 1


Echipa de la Movidius Timişoara, divizie aflată sub aripa gigantului american Intel, a dezvoltat o componentă importantă de pe un satelit trimis pe orbită de Agenţia Spaţială Europeană.

Astfel, pe 2 septembrie 2020, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat pe orbită un mic satelit, botezat PhiSat-1, care va avea misiunea de a monitoriza gheaţa polară şi umiditatea solului.

Cum funcționează acest satelit cu AI

Este vorba despre primul satelit cu inteligenţă artificială la bord. Mai exact, are capacitatea să selecteze pozele bune de cele nereuşite. De obicei, peste 70% din pozele făcute din spaţiu sunt neclare, din cauza norilor.

Premiera este că procesorul Myriad2 şterge, pur şi simplu, pozele neclare. Acest lucru va uşura misiunea specialiştilor care vor putea observa mai uşor eventualele dezastre, datorită noului satelit. Responsabili de Myriad2 sunt cei de la compania Intel, menționează aceeași sursă.

Cel mai important lucru pentru noi este că procesorul Myriad2 a fost dezvoltat în Timişoara, de către specialiştii Movidius. Aşadar, românii au contribuit la primul satelit cu inteligenţă artificială care a ajuns pe orbită, ceea ce este notabil.

Lansarea satelitului a fost făcută de Agenţia Spaţială Europeană împreună cu firma Ubotica, din Irlanda, care au preluat Myriad2 de la Intel, cu tot cu kitul de dezvoltare. Totodată, nici nu este unul din ultimele procesoare pe care le-a făcut Movidius. E unul mai vechi….Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica