Programul Tezaur | De ce ai vrea să împrumuți Guvernul și cât de sigure sunt titlurile de stat

0 0


Programul Tezaur, început în 2018, e programul prin care statul se împrumută de la persoane fizice. Cu alte cuvinte, decât să-ți deschizi un depozit de economii la o bancă, poți alege să-ți muți banii la stat, în schimbul unei dobânzi anuale. Programul e continuat și anul acesta. Iată ce trebuie să știi dacă te decizi să cumperi titluri de stat.

Programul Tezaur a fost lansat anul trecut, cu ocazia Centenarului. E un program guvernamental prin care statul se împrumută de la cetățeni și le promite acestora dobânzi avantajoase. Ministerul Finanțelor anunța, în 2018, că emite titluri de stat cu o valoare nominală de 1 leu. Cu 100 de lei cumpărai 100 de titluri de stat, cu o mie de lei cumpărai 1.000 de titluri de stat și tot așa.

Dobânzile erau stabilite în funcție de maturitatea depozitelor. Dacă doreai să împrumuți statul pe o perioadă de doi ani, de exemplu, primeai o dobândă mai mică decât dacă ai fi cumpărat titluri de stat pe o perioadă de cinci ani.

La început, însă, programul nu a stârnit interesul cetățenilor. Asta pentru că banii nu puteau fi scoși mai devreme de maturitate. Ulterior, însă, actul normativ a fost modificat și unii cetățeni s-au gândit să cumpere titluri de stat atrați de dobânzile avantajoase, mai bune decât cele oferite de băncile comerciale.

Avantajul statului era că reușea să-și mai acopere găurile din buget. Se folosește de banii tăi pentru finanțarea deficitului…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica