Programul Prima Casă | Câți bani alocă Guvernul în acest an

0 0

Guvernul a decis să continue programul Prima Casă și-n acest an. Între timp, au fost publicate și plafoanele de garantare.

După mai multe controverse pe subiect, Guvernul a anunțat oficial că menține programul Prima Casă și-n 2020. E vorba de programul prin care statul garantează împrumuturile celor care decid să-și achiziționeze o locuință.

Programul a fost criticat de unii economiști, care au spus că, astfel, se împing în sus prețurile locuințelor. De cealaltă parte, cei care susțin inițiativa susțin că e cam singura metodă prin care tinerii care nu dețin o proprietate pot intra în posesia ei. În Monitorul Oficial au fost publicate, recent, plafoanele de garantare pentru programul „Prima Casă” 2020.

Decizia a fost luată prin Hotărâre de Guvern.

Care-s plafoanele de garantare la Prima Casă

Potrivit HG publicate în Monitorul Oficial, plafonul de garantare pentru programul Prima Casă a fost stabilit la două miliarde de lei. E, practic, aceeași sumă ca cea alocată și anul trecut. De anul viitor, însă, va scădea la un miliard și jumătate de lei.

De asemenea, au fost stabilit prin ordin de ministru și comisioanele percepute în 2020. Comisionul unic de analiză va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). E la fel ca anul trecut.

De asemenea, comisionul de gestiune a garanţiilor acordate de FNGCIMM, în…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica