Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat dezvoltatorilor bateriilor litiu-ion

0 6

Premiul Nobel pentru Chimie a fost împărțit în 2019 între trei cercetători care au lucrat la dezvoltarea de baterii litiu-ion.

Trei oameni de știință au primit  premiul pentru munca depusă în dezvoltarea acestor dispozitive reîncărcabile pe care le folosim pentru electronicele portabile.

Astfel, efortul depus de John B Goodenough (Germania), M Stanley Whittingham (Marea Britanie) Akira Yoshino (Japonia) pentru dezvoltarea de baterii litiu-ion le-a adus acestora în 2019 Premiul Nobel pentru Chimie. Premiul constă într-un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 830.000 de euro.

Unul dintre cei trei cercetători a reușit și să bată un record odată cu câștigarea premiului. La cei 97 de ani ai săi, John B Goodenough a devenit cel mai în vârstă laureat Nobel.

Premiul Nobel, acordat pentru baterii litiu-ion

„Bateriile litiu-ion sunt utilizate la nivel global pentru a alimenta electronicele portabille pe care le folosim pentru a comunica, a lucra, a studia, a asculta muzică și a căuta cunoașterea”, a declarat Comitetul Nobel. A mai spus și că dispozitivele „au creat o lume reîncărcabilă”.

Bazele pentru dezvoltarea acestora au fost puse în timpul crizei petrolului din anii 1970. La începutul anilolr ’70, Whittingham a dezvoltat prima baterie cu litiu complet funcțională. Totuși, aceasta erea mult prea explosibilă pentru a putea fi viabilă.

În continure, Goodenough a reușit să…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica