Premieră de la NASA: va urmări formarea stelelor cu un balon imens

0 1

NASA intenționează să urmărească stele nou-născute de la mare înălțime în atmosfera Pământului. Cum va face asta? Va folosi un balon uriaș, de mărimea unui stadion de fotbal.

Balonul gigantic este, de fapt, un telescop care va observa formarea de stele – de la 40 de km deasupra Antarcticii.

Laboratorul Jet Propulsion al NASA intenționează să înceapă misiunea, numită ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths), în decembrie 2023.

Ce face un balon așa mare în spațiu, conform NASA

Planul NASA este ca balonul imens pe care îl trimite în spațiu să plutească peste Antarctica timp de aproximativ trei săptămâni, la o altitudine de aproximativ 40 de km, cu mult sub “marginea” spațiului convenit internațional, dar suficient de înalt pentru a observa lumina infraroșie îndepărtată, care este blocată de atmosfera Pământului.

„Misiunile «balon» precum ASTHROS au un risc mai mare decât misiunile spațiale, dar oferă rezultate mari la costuri moderate”, a spus inginerul JPL Jose Siles, manager de proiect pentru ASTHROS.

Echipa speră să măsoare mișcarea și viteza norilor de gaz care înconjoară stelele nou formate. Scopul va fi crearea de hărți 3D detaliate despre cum se mișcă acești nori de gaz și cum afectează sau împiedică formarea de stele noi.

„Cu ASTHROS, ne propunem să facem observații astrofizice care nu au mai fost încercate până…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica