Povestea mai puțin cunoscută despre cum ciuma a schimbat lumea

0 0


Pandemia din prezent a făcut oamenii să caute răspunsuri în trecut. Cum doar o mână de oameni au prins-o pe ultima cea mai gravă, din 1918, imaginația și căutarea au ajuns până la ciuma din secolul 14. „Moartea neagră”, după cum a fost denumită popular, a schimbat lumea cu totul. Și-a decimat Europa. Dar au rămas și lecții.

La finalul Primului Război Mondial, lumea toată a fost lovită de pandemia care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni. Câteva producții video – filme, seriale și documentare – s-au bazat pe acel caz ca să avertizeze sau imagineze cum s-ar derula o pandemie în timpurile moderne.

În perioada 1918 – 1919, „grip spaniolă” a făcut cele mai multe victime. Totuși, virusul a condus la epidemii și în 1957, și în 1968. Tulpina A de gripă era de origină animală. Așa cum s-a întâmplat acum cu SARS-CoV-2, care dă afecțiunea COVID-19, virusul a pornit de la animal, cu o gazdă intermediară, și a ajuns la om. În 1918, cele mai multe indicii sunt că gazda intermediară a fost porcul.

Înainte de acest moment, altul mai dramatic a rămas în istorie: pandemia de ciumă din secolul 14. „Moartea neagră”, cum a fost supranumită, a ucis, după unele estimări, o treime până la jumătate din populația Europei între 1347 și 1350.  La nivel global, din populația estimată la 475 de milioane, au murit între 100 și 125 de milioane de oameni.

Date fiind condițiile din acea perioadă, ciuma nu a fost foarte bine…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica