Povestea mai puțin cunoscută a stabilopodului: invenția românească a ținut marea sub control

0 0


Românii s-au evidențiat de-a lungul veacurilor prin invenții care au făcut înconjurul lumii, în domenii vaste de activitate. E o ocazie bună acum să afli despre o invenție remarcabilă.

De la Aurel Vlaicu și Anghel Saligny, la Petrache Poenaru sau Ana Aslan, cu toții au reușit să pună România pe harta lumii, și au realizat lucruri de care ne bucurăm și astăzi. Ei bine, nu știu câți au auzit însă de Mircea Ulubeanu, inginerul care a inventat stabilopozii.

Stabilopodul, invenție românească cu farmec și utilitate

Stabilopodul este o invenție 100% românească, iar performanța îi aparține inginerului Ulubeanu, fără a cărui imaginație, pozele noastre de la mare nu ar mai fi avut același farmec, la fel și plimbările pe faimoasa promenadă de lângă Cazinoul din Constanţa.

Ce ar fi toate acestea fără stabilopozi, acele structuri de beton care conferă litoralului românesc un aer aparte, dar care au și o funcționalitate tehnică esențială.

Mircea Ulubeanu s-a născut la 21 decembrie 1912, la Bucureşti. S-a născut într-o familie care l-a încurajat să studieze și să își caute propriul țel în viață, Tatăl său studiase la rândul său Ştiinţele economice la Paris, iar mama sa, casnică, se dedicase creşterii celor doi copii.

Puțini știu despre faptul că, deși a îmbrățișat cariera de inginer, tânărul Ulubeanu excela la spor, și era pasionat și de artele frumoase, de vioară, latină, literatură,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica