Piele de găină: de ce ți se ridică părul pe mână când asculți muzică și ce spune asta despre creierul tău

0 10

În cazul în care ai simțit vreodată că ți se face pielea de găină  și se ridică părul pe mână în timp ce ascultai o piesă, nu ești singur. În plus, există o explicație logică pentru acel fenoment aparent neobișnuit.

Premisa este una cât se poate de simplă. Îți pui câștile pe urechi cu piesa preferată sau asculți un artist foarte talentat la TV. Imediat, simți o senzație în corp care se reflectă în piele de gâină, iar părul de pe brațe, în mod vizibil, se ridică în sus. Nu trebuie să fie aceeași piesă pentru fiecare dintre noi, dar fenomenul cu siguranță există. Partea interesantă este însă că nu se aplică tuturor celor care ascultă muzică.

Încercând să afle care este explicația din spate, un cercetător de la Universitatea de Sud din Californa (USC) a făcut o analiză detaliată a fenomenului. Alissa Des Sarkissian lucrează la Institutul de Creativitate și Creier din cadrul USC. Ea a observat că în momentul în care ascultă Nude la Radiohead, respirația i se sincronizează cu ritmul muzicii, ritmul cardiac i se încetinește, iar concentrarea pe piesa crește. Este capabilă să simtă mult mai bine emoțiile transmise de melodie și versuri, iar corpul ei reacționează la respectivele emoții.

Alissa Des Sarkissian și Matthew Sachs au făcut împreună un studiu pe persoanele care experimentau pielea de găină când ascultau muzică. Cu acest scop, au fost analizate 20 de studenți. Jumătate dintre ei…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica