Pericolul care pândește România din umbră. Nu are nicio legătură cu pandemia

0 0

În ultimul an, pandemia de coronavirus ne-a captat tuturor atenția și mulți dintre noi am uitat să acordăm importanță și altor aspecte ce pot reprezenta un pericol pentru societatea noastră.

Un semnal de alarmă tras recent de economistul Ionuț Dumitru scoate la lumină un pericol ce s-ar putea abate asupra țării noastre, în viitorul apropiat.

Riscăm să fim loviți de un șoc demografic puternic în jurul anilor 2030

Pericolul vine din zona demografică, spune expertul, care se așteaptă ca țara noastră să înregistreze un șoc demografic puternic în jurul anilor 2030.

„În primul rând, marea problemă a României cu privire la vârsta de pensionare nu este neapărat legată de vârsta de pensionare legală, normală, legată de 65 de ani la bărbați, ci de vârsta de pensionare efectivă. Noi avem foarte mulți pensionari, cam 32%, sub 65 de ani. Adică avem o problemă cu cei care se pensionează mult mai repede, la 40, 45, 50 de ani, știm că sunt foarte multe cazuri. Acești pensionari speciali care au un regim privilegiat, se pensionează mult mai repede și au o pensie mai mare decât salariul.

Dacă ne gândim la speranța de viață, spre exemplu. Speranța de viață este mai mică decât mediile europene, dar trebuie să ne uităm la speranța de viață la vârsta de pensionare, să zicem la vârsta de 65 de ani, adică dacă ne uităm la vârsta de pensionare la naștere, este undeva la 71 de ani, la bărbați, însă dacă ne gândim…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica