Oamenii de știință vor să redefinească conceptul de secundă. Ce motive au și cum ne va afecta acest lucru

0 0


Toată lumea trebuie să știe ora. Încă din secolul al XVII-lea, inventatorul olandez Christiaan Huygens a realizat primul ceas cu pendul, iar oamenii s-au gândit la motive întemeiate pentru a măsura timpul mai precis. Acum, cercetătorii vor să redefinească conceptul de secundă. Iată de ce.

Aflarea timpului corect este important în atât de multe moduri, de la conducerea unei căi ferate până la tranzacții de milisecunde pe piața de valori. Acum, pentru majoritatea dintre noi, ceasurile noastre se verifică automat cu un semnal de la ceasurile atomice, precum cele de la bordul sateliților sistemului de poziționare globală (GPS).

Dar un studiu recent realizat de două echipe de oameni de știință din Boulder, Colorado ar putea însemna că aceste semnale vor deveni mult mai exacte, deschizând calea pentru a ne permite în mod eficient să redefinim conceptul de secundă mai precis. Ceasurile atomice ar putea deveni atât de precise, de fapt, încât am putea începe să măsurăm unde gravitaționale imperceptibile anterior.

Scurtă istorie a timpului

Ceasurile moderne folosesc în continuare ideea de bază a lui Huygens. Această idee a fost mult îmbunătățită în secolul al XVIII-lea de John Harrison, care și-a dat seama că oscilatoarele mai mici, cu frecvență mai mare, au rezonanțe mai stabile, făcând ceasurile mai fiabile.

În zilele noastre, majoritatea ceasurilor de zi cu zi folosesc o mică bucată de cristal de cuarț în formă de…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica