Noua substanță chimică veșnică descoperită în Oceanul Arctic: ce impact poate avea

0 1

Substanțele chimice veșnice sunt astfel denumite datorită caracteristicii lor de a rezista pentru timp îndelungat. Sunt des utilizate în produsele din gospodării.

Substanțele perfluoroalchilate (PAFS) sunt încă puse în discuție în ceea ce privește efectele lor asupra sănătății umane. Însă faptul că ele pot fi regăsite în mâncare, în apă și pe căile de navigație aduce multe îngrijorări.

Recent, după examinarea apelor Oceanului Arctic, specialiștii au putut găsi 29 de tipuri de PAFS, printre care și un compus nou, despre care se credea a fi mai puțin rezistent: HFPO-DA (oxid de hexafluoropropilen).

HFPO-DA a fost dezvoltat inițial pentru a reprezenta o variantă mai prietenoasă cu mediul a așa-ziselor substanțe veșnice. În prezent i se contestă eficiența.

Apariția HFPO-DA în apele Arcticului reprezintă o descoperire importantă pentru a înțelege modalitatea în care circulă substanțele chimice.

Nivelurile cele mai ridicate de compuși PAFS, printre care și varianta nou-creată, au fost detectate în apele care circulă din Oceanul Arctic mai mult decât în cele care vin spre Arctic. Acest indiciu sugerează că substanțele au ajuns în apele arctice din atmosferă și nu din oceane.

„Este esențial să avem cât mai multe informații despre distribuția verticală a PAFS-urilor în oceane, pentru a reduce incertitudinea în ceea ce privește echilibrul global al masei PAFS. Astfel, putem examina rolul pe care îl au…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica