Noua revoluție industrială: cine e proprietarul invențiilor, când „roboții” ingineri și inovatori

0 0

Acest an e sub semnul unor schimbări majore în societate și nu cauzate doar de pandemie. Tehnologia din spatele Bitcoin a dat deja naștere unei noi invenții: NFT. Iar un robot deja și-a creat propria operă de artă. Dar e a sa sau a creatorului uman?

Robotul Sophia, care a defilat prin România în 2018, a revenit în atenția publicului larg în martie 2021. A creat o piesă artistică, a scos-o la licitație și a ajuns la o sumă impresionantă: 688.888 de dolari. Creația a fost vândută drept NFT (non-fungible token) și e un auto-portret. Totodată, e vorba, mai degrabă, de-o co-creație: Sophia a colaborat cu Andrea Bonaceto, un artist digital.

Sophia e atât un robot, fizic, cât și un „robot”, adică un algoritm programat să învețe, să vorbească și să aibă un oarecare potențial de a se integra în lumea reală. Totuși, creația artistică există. E atât un fișier MP4 de 12 secunde, cât și un portret fizic. La prima mână ai putea spune că ce-a creat nu-i aparține. E, pe de o parte, munca lui Bonaceto și, pe de altă parte, munca celor care au creat-o pe Sophia (Hanson). Totodată, acest moment a reprezentat o ocazie excelentă pentru companie să își sporească notorietatea în lume.

Dincolo de toate aceste elemente, tehnologiile cuprinse sub domeniul inteligenței artificiale (machine learning, deep learning, computer vision și altele) vor deveni tot mai bune. Vor deveni atât de bune, încât într-un anumit moment în…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica