NASA: topirea ghețarilor văzută într-un timelapse întristător

0 5

NASA ne arată efectele dramatice ale schimbării climatice într-un timelapse care te va face să te gândești de două ori unde va ajunge planeta.

Unul dintre cele mai grave efecte ale schimbării climatice este topirea extrem de rapidă a ghețarilor de pe suprafața Pământului. Pentru a-ți da mai bine seama de gravitatea situației, NASA are pentru tine un videoclip care îți arată cantitatea uriașă de gheață polară care s-a topit de-a lungul timpului.

Agenția spațială urmărește schimbările prin care ghețarii trec. Videoclipul îți arată toate modificările pe care aceștia le-au suferit începând cu anul 1984 și până în 2016. Astfel, cele mai accelerate procese de topire au avut loc undeva în anul 1989 și mai apoi undeva la jumătatea anilor 2000.

Cifrele pe care NASA le oferă sunt și ele destul de îngrijorătoare. În 1984, stratul de gheață se întindea pe o suprafață de 1,86 milioane de kilometri pătrați. În comparație, în anul 2016, suprafața acesteia s-a redus considerabil, la doar 110.000 kilometri pătrați.

Cât de gravă e situația expusă de NASA

Gheața mai veche previne topirea rapidă a gheții nou formate. Formarea ghețarilor funcționează cam așa: ei acumulează gheață pe timpul iernii iar aceasta se topește pe timpul verii. Astfel, în situația în care gheața mai veche se topește într-un ritm rapid, e aproape imposibil ca un nou strat de gheață să se poată forma. Temperatura apei crește, ceea ce…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica