Moartea predecesorului lui Ceaușescu îți arată limitările comunismului

0 7

Dacă ai fost în ultimii ani pe internet, e posibil să fi auzit de „1.000 de feluri de-a muri”. E o serie video cu întâmplări stupide, nu tocmai reale, în care personajele mor într-un mod amuzant și neașteptat. În seria aceea s-ar fi putut încadra și povestea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, predecesorul lui Nicolae Ceaușescu.

În 1960, în biroul lui Dej s-a prezentat șeful guvernului de la acea vreme, Chivu Stoica. Stoica i-a arătat liderului politic o bucățică de uraniu produsă de români în prima șarjă.

Încântat, predecesorul lui Ceaușescu i-a zis să o pună în vitrină, alături de „machetele primului tractor şi primului autocamion produse în ţara noastră”. Povestea a fost relatată de scriitorul Gheorghe Apostol, un mare împătimit a lui Dej. Întâmplarea apare într-o carte de memorii apărută în 1998.

Alături de bucata de uraniu, machetele erau simbolul unei „linii de dezvoltare independentă a economiei româneşti„. Bucata de uraniu a fost ambalată într-o cutie de sticlă transparentă și a stat în biroul lui Dej aproape un an. Asta până când ginerele său, Gheorghe Rădoi, a văzut-o.

Rădoi i-a zis că este periculoasă ținerea în birou a unei bucăți de uraniu radioactive. Când au fost luate măsurători de radioactivitate în birou, „aparatura a început să zbârnâie”.

Ce s-a întâmplat cu predecesorul lui Ceaușescu după ce s-a „jucat” cu uraniu

„Nu după mult timp, şeful de cabinet al lui Dej a murit de…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica