Metoda revoluționară care poate face comunicațiile mai sigure ca niciodată

0 3

O echipă de oameni de știință chinezi tocmai a îmbunătățit considerabil distanța la care se poate trimite un mesaj criptat cuantic.

Transmisia – care folosește o formă de criptare cuantică, numită distribuție de chei cuantice – a parcurs peste 1.200 de kilometri de pe orbită către o instalație de la sol, relatează Space.com. Aceasta este de peste 12 ori mai îndepărtată decât distanța înregistrată anterior. Experimentul sugerează o nouă eră atât a comunicațiilor prin satelit, cât și a folosirii instrumentelor cuantice.

Experți în domeniul cibersecurității au avertizat de mult că ori de câte ori computerele cuantice devin utile, vor face inutile cele mai convenționale forme de criptare. Asta înseamnă că vor putea fi folosite pentru a sparge criptarea clasică. Așa că și criptarea trebuie să se adapteze. Acest nou experiment demonstrează cum se poate face asta.

Securitatea cibernetică trebuie să țină pasul cu avansul general al tehnologiei

„O caracteristică remarcabilă a criptografiei cuantice, așa cum am demonstrat aici, este că o astfel de securitate este asigurată chiar dacă satelitul este controlat de un adversar”, a declarat fizicianul Universității de Științe și Tehnologie, Jian-Wei Pan.

Se dovedește că transmiterea mesajelor cuantice prin spațiu ar putea fi oricum mai bună decât comunicațiile terestre. Tehnica cuantică, așa cum este acum, este notoriu fragilă: semnalele sunt ușor de corupt,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica