Majorarea pensiilor, sub semnul întrebării: consecințele dezastruoase asupra economiei, explicate de Cîțu

0 0

În teorie, o lege adoptată în Parlamentul României confirmă faptul că pensionarii vor avea parte de o creștere semnificativă a veniturilor în această toamnă. Realitatea nu este însă atât de simplă.

Nu este prima oară când ministrul Finanțelor atrage atenția asupra faptului că majorarea pensiilor înainte de finele acestui an nu reprezintă un gest sustenabil pe termen lung. În trecut, același impact dezastruos asupra economiei a fost confirmat de mai multe organisme financiare internaționale, dar și de agențiile de rating care influențează dobânzile la care se împrumută România de pe piața externă.

Faptul că majorarea pensiilor va lovi sănătatea economiei a fost reconfirmat de ministrul Finanțelor într-o intervenție la România TV. „Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.

Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica