La coada Europei: câte carduri au românii și de ce încă preferă plata cash

0 1

România nu e o țară digitalizată pe deplin, deși băncile de la noi oferă soluții inteligente. Cu toate acestea, românii sunt la coada Europei atunci când vine vorba să dețină un card bancar.

Datele de la nivel european arată că România e în coada clasamentului atunci când vine vorba de ponderea cardurilor/pe cap de locuitor. Cifrele arată că numărul total al cardurilor în circulație în România, la sfârșitul lunii iunie 2020, se ridică la 18,43 milioane.

Sunt cu 4,1% mai multe față de iunie 2019, când au fost raportate 17,7 milioane carduri. Din cele peste 18,43 milioane carduri în circulație la sfârșitul semestrului I 2020, un număr de 15.430.130 reprezentau carduri de debit și 2.907.432 carduri de credit. Totuși, statistica nu e îmbucurătoare.

România are mai puțin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinței pentru plățile efectuate în numerar.  La fel de adevărat este însă faptul că pandemia a schimbat din obiceiurile de consum.

Ce fac românii care au, totuși, carduri

Păi, răspunsul e simplu: fac cumpărături și, cum era evident, pe timpul pandemiei acestea s-au mutat în online. Astfel, datele transmise de bănci către BNR arată că valoarea și numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenți au crescut cu aproape 10%, de la începutul pandemiei.

Astfel, restricțiile impuse în…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica