Istoria internetului în România: cum a ajuns țara noastră să aibă internet mai ieftin și mai rapid decât America

0 0


Istoria internetului își are originea în eforturile de construire și interconectare a rețelelor de calculatoare care au apărut din cercetare și dezvoltare în Statele Unite și au implicat colaborări internaționale, în special cu cercetători din Regatul Unit și Franța.

Potrivit unui comunicat de presă al fundației ECDL în 2008 aproximativ 83 % din populația globală nu folosea Internetul, iar în iulie 2016, o rezoluție ONU a declarat că accesul la internet este un drept uman de bază.

Informatica a fost o disciplină emergentă la sfârșitul anilor 1950, care a început să ia în considerare partajarea timpului între utilizatorii de computere și, mai târziu, posibilitatea de a realiza acest lucru pe rețele cu zone largi. În mod independent, Paul Baran a propus o rețea distribuită bazată pe date în blocuri de mesaje la începutul anilor 1960 și Donald Davies a conceput comutarea pachetelor în 1965 la Laboratorul Național de Fizică (NPL) și a propus construirea unei rețele naționale de date comerciale în Marea Britanie.

Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată (ARPA) a Departamentului Apărării din SUA a atribuit contracte în 1969 pentru dezvoltarea proiectului ARPANET, în subordinea lui Robert Taylor și administrarea lui Lawrence Roberts. ARPANET a adoptat tehnologia de comutare a pachetelor propusă de Davies și Baran, susținută de munca matematică, la începutul anilor 1970, a lui Leonard Kleinrock la UCLA.

Istoria…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica