Huawei vrea să vândă calculatoare. De ce poate sparge monopolul Windows cu așa ceva

0 2

Huawei produce două lucruri în prezent: telefoane și laptopuri. Cele din urmă se bazează pe cipuri Intel și AMD, iar Windows 10 ca sistem de operare. Dar de la telefoane vrea să preia o componentă importantă: procesorul. Cam ce face și Apple acum.

După aproape 15 ani de Intel, Apple face o schimbare majoră: trece computerele Mac pe procesoare fabricate după standardele sale, aceleași pe care le are pe telefoane și tablete. Pe de o parte asta-i permită să pună aplicații de iOS pe macOS, iar pe de altă parte, și asta e important, ajunge să controleze tot ce ține de produsele sale.

O mișcare similară pregătește Huawei. A prezentat recent un computer de tip desktop cu procesor HiSilicon similar celor de pe telefoane și tablete, pe arhitectură ARM. Prețul estimat e de circa 1.000 de euro și în mare parte folosește același hardware ca alte computere similare. Procesorul e cel care poate produce atât o ruptură în piața Windows, cât și o schimbare semnificativă în rândul producătorilor.

De ce demersul Huawei poate pune probleme pentru Microsoft

În trecut, Microsoft a experimentat cu arhitectura ARM. A creat chiar și sistemul de operare Windows RT, ajuns un eșec din cauza lipsei de aplicații. De cealaltă parte, Apple controlează un magazin imens cu aplicații: App Store. Iar Mac App Store nu stă deloc rău.

Acum, Huawei e primul producător mare care ia serios în calcul trecerea la ARM. Procesoarele acestea și-au dovedit…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica