Guvernul modifică taxa pe lăcomie ca România să aibă 5G în 2020

0 6

Guvernul va modifica OUG 114/2018 (supranumită taxa pe lăcomie) pentru operatorii telecom, ca ei să poată licita pentru spectru 5G și ca astfel guvernul să nu piardă câteva sute milioane de euro.

Guvernul Dăncilă vrea să adopte miercuri, 3 iulie, o nouă Ordonanță de Urgență, ce ar urma să corecteze neregulile produse de OUG 114/2018, controversata taxa pe lăcomie.

Acele prevederi adoptate în decembrie 2018 au bulversat piața telecom și fac imposibilă lansarea în acest an a licitației pentru noile frecvențe radio pentru serviciile 5G.

Conducerea Arbitrului telecom (ANCOM) a avertizat în data de 11 iunie că dacă nu sunt abrogate prevederile aferente sectorului telecom din OUG 114/2018 până la sfârșitul lunii iunie, licitația pentru noile frecvențe 5G nu mai poate fi organizată în acest an.

Asta însemnă că Guvernul pierde sute de milioane de euro și riscă un deficit bugetar. Și nu zicem noi asta, ci chiar Guvernul în expunerea motivelor pentru noul OUG : „Având în vedere necesitatea colectării până la sfârșitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvențe radio destinate comunicațiilor mobile, și evitarea unui risc de deficit bugetar”.

Ce se schimbă în telecom cu adoptarea noului OUG?

OUG 114/2018 prevedea plata către ANCOM a unui tarif fix de 3% din cifra de afaceri pentru furnizorii de comunicații. Noul tarif nu poate depăși 2% din cifra de afaceri  totală a…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica