Guvernul, în goana după bani: cum a luat peste 3 miliarde de euro într-o singură zi

0 0

Guvernul s-a împrumutat cu peste 3 miliarde de euro într-o singură zi. Ministerul Finanțelor de la București a ieșit pe piețele externe în încercarea de a a acoperi deficitul bugetar.

Guvernul s-a împrumutat o sumă uriașă de pe piețele externe: a luat 3,3 miliarde de euro la dobânzi extrem de mari pentru a reuși să acopere deficitul bugetar. E o sumă similară cu cea atrasă în luna ianuarie, atunci când a fost atrasă o sumă la fel de mare, tot de pe piețele externe.

Emisiunile de obligațiuni au fost încheiate pe cinci, respectiv 10 ani.

Împrumut uriaș luat de Guvern

Efectele negative ale pandemiei de coronavirus încep să se simtă din plin la București. Guvernul caută să acopere deficitul bugetar care se tot adâncește, pe măsură ce repornirea economiei întârzie să demareze. Bloomberg scrie că Ministerul Finanțelor a ales să se împrumute 3,3 miliarde de euro, peste recordul anterior de 3 miliarde de euro stabilit în martie anul trecut și repetat în ianuarie anul acesta.

Oferta a fost una generoasă, mai ales că Executivul a oferit dobânzi avantajoase. Guvernul a atras 1,3 miliarde de euro prin obligațiuni pe 5 ani, cu dobânda la MS+305 puncte de bază, și 2 miliarde de euro pe 10 ani, la MS+375 puncte de bază (MS pe 5 ani de -0,267pp și pe 10 ani de -0,1211pp).

Deocamdată, oficialii se feresc să ia în calcul varianta unui împrumut de la FMI, așa că preferă emisiunile de obligațiuni. Creditul de la Fondul Monetar…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica