Gaura neagră care ajută stele să crească, în loc să le înghită

0 0

Găurile negre sunt corpurile cerești care, de obicei, cauzează „pagube” în Univers, dar oamenii de știință au descoperit gaura neagră care are un scop benefic.

În general, găurile negre sunt forțe distructive în Univers. Sunt obiecte extrem de dense din spațiu, din care nu poate scăpa nicio lumină. Gravitația acestora este atât de puternică încât e capabilă să absoarbă orice material trece pe lângă ea. Totuși, cercetătorii au descoperit o gaură neagră care face exact opusul: în loc să distrugă stelele, le ajută să crească.

Astronomii au descoperit, cu ajutorul Chandra X-ray Observatory al NASA, o gaură neagră în centrul unei galaxii localizate la 9.9 miliarde ani-lumină de Pământ. Respectiva galaxie are, la rândul ei, șapte vecini galactici.

Anerior, oamenii de știință au detectat cu ajutorul uni alt telescop o emisie impresionantă de unde radio care ar fi provenit dintr-un jet de particule pline de energie care s-ar fi întins pe milioane de ani-lumină. Astfel, astronomii au ajuns la concluzia că respectiva gaură neagră ar fi fost sursa acestui jet de particule.

Gaura neagră care contribuie la formarea stelelor

Explicația este destul de simplă: În timp ce devorează tot se invește în calea forței sale gravitaționale, eliberează jeturi de materie pline de energie care aruncă particule cu viteza luminii.

De asemenea, Chandra a detectat un nor de raze X lângă un capăt al jetului. Acestea ar fi…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica