Fumatul nu-ți afectează doar plămânii, ci și ochii. Ce riscă fumătorii?

0 4

Fumatul dăunează grav sănătății și este binecunoscut acest fapt. Fumătorii pot avea probleme cu gâtul, cu plămânii, dar și cu ochii.

Fumătorii sunt de două ori mai predispuși decât nefumătorii să-și piardă vederea. Asta pentru că tutunul poate afecta sau înrăutăți mai multe afecțiuni oculare. Deși există o conexiune clară între fumat și orbire, doar una din cinci persoane este conștientă de acest lucru.

Fumul de țigară conține chimicale toxice ce pot irita globul ocular. De exemplu, metalele grele, precum plumbul sau cuprul, pot duce la formarea cataractei. Fumatul poate cauza probleme de vedere legate de diabet prin deteriorarea vaselor de sânge din spatele ochiului.

De asemenea, riscul de a dezvolta degenerescență maculară (persoana ce prezinta aceasta afectiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV etc) crește de trei ori pentru fumători. În plus, aceștia au de 16 ori mai multe șanse decât nefumătorii să-și piardă vederea din cauza unei neuropatii optice.

În urma unui sondaj realizat în Marea Britanie, la care au participat peste 2000 de persoane, 18% au știut că fumatul poate cauza pierderi de vedere, în timp ce majoritatea (76%) știa că fumatul poate cauza cancer.

Românii, campionii Europei la fumat

Primul pas pentru protecția vederii este întreruperea obieciului de a fuma. Dar asta e mai ușor de spus decât de făcut pentru foarte mulți dintre români.

România are cel mai mare număr de fumători,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica