Fotografie de excepție din sistemul nostru solar: cum arată o vară pe Saturn

0 1


Saturn este cu adevărat „stăpânul inelelor” în această ultimă imagine surprinsă de telescopul spațial Hubble al NASA. Această nouă imagine a lui Saturn a fost realizată în timpul verii în emisfera nordică a planetei.

Hubble a detectat o serie de mici furtuni atmosferice. Atmosfera planetei inelată este în mare parte formată din hidrogen și heliu, cu urme de amoniac, metan, vapori de apă și hidrocarburi care îi conferă o culoare maro-gălbui.

Cum se văd emisferele lui Saturn

Putem vedea emisfera nordică a lui Saturn, îndreptată către Pământ şi observăm şi o zonă roşiatică, pe care oamenii de ştiinţă o descriu ca fiind rezultatul încălzirii puternice la lumina Soarelui, care afectează grosimea gheţii de pe planetă. Un alt posibil motiv al apariţiei acestei zone este ca lumina soarelui să fi dus la o modificare a nivelului de ceaţă fotochimică.

Hubble a fotografiat o ușoară culoare roșiatică peste emisfera nordică, în acest compozit de culoare. Acest lucru se poate datora încălzirii de la lumina soarelui crescută, care poate schimba circulația atmosferică sau poate îndepărta aerosolii din atmosferă.

O altă teorie este că această creștere a luminii solare în lunile de vară modifică cantitățile de ceață fotochimică produsă. ”Este uimitor că putem vedea schimbări de anotimpuri pe Saturn, chiar şi după câţiva ani” spune Amy Simon, cercetător al Centrului Spaţial Goddard al NASA. În…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica