eSports în vogă în România și la nivel mondial

0 2.684

eSports, așa cum este prescurtarea pentru sporturile electronice, sunt tot mai în vogă în România și în lume. Popularitatea se datorează progresului tehnologic și spiritului accentuat de competitivitate între pasionații de jocuri pe calculator.

Sporturile electronice sunt îndrăgite atât de copii, cât și de adulți, care joacă unii împotriva celorlalți din fața unor console. La început, jucătorii se adunau într-o încăpere, dar fenomenul a luat o asemenea amploare încât acum se organizează turnee în săli grandioase, urmărite live de zeci de mii de spectatori care plătesc bilet și urmăresc jocurile pe ecrane gigantice. Competitorii sunt plătiți din banii luați pe bilete și din contribuția sponsorilor. A luat, astfel, naștere „breasla” jucătorilor profesioniști de eSports. Numai cei mai buni dintre cei buni ajung la acest nivel. Ei concurează fie individual, fie pe echipe, a doua categorie de competiție fiind cea mai extinsă. Acești jucător se antrenează și câte 14 ore pe zi pentru a-și dezvolta reflexele și reacțiile.

De unde au apărut eSports?

Oamenii au jucat jocuri pe calculator încă de la apariția computerelor personale, de peste 30 de ani. Cam prin anul 2000, computerele au devenit mai accesibile din punct de vedere financiar, iar internetul a început „să se miște” mai repede. Se poate spune că atunci s-au pus bazele sporturilor electronice. Oameni din diverse „colțuri” ale lumii au putut să se interconecteze și să joace unul împotriva celuilalt. Treptat, această joacă a devenit foarte organizată, fiind denumită eSports. Terminologia are și adversari, care consideră că „sportul” este doar mișcarea fizică. „Avocații” denumirii susțin că „sport” înseamnă competiție. Prima competiție „oficială” de jocuri video s-a desfășurat la data de 19 octombrie 1972, la Stanford University. S-a jucat Spacewar.

Fenomenul a luat amploare atunci când companiile din industrie și-au dat seama că pot câștiga foarte mulți bani. De exemplu, potrivit Newzoo, germanii au cheltuit peste  3,5 miliarde de euro pe jocuri de calculator. Chiar și casele de pariuri online au introdus în oferte eSports. Are și Betano aplicație prin care se poate paria pe astfel de jocuri.

Venituri comparabile cu ale sportivilor de top

Învingătorii în competițiile eSports au început să câștige premii consistente în ultimii ani, zeci de mii de euro cash. Cercetătorii fenomenului estimează că, în viitorul mediu, campionii sporturilor electronice vor câștiga la fel de mulți bani ca sportivii de top din fotbal sau baschet, adică se vor apropia de venituri de un milion de euro pe an. Nu e nevoie să termini pe primele locuri în competiții pentru a avea profit de pe urma acestui hobby. De exemplu, LCS (League of Legends Championship Series), organizat de Riot Games si OnGameNet League of Legends Champions Korea League, oferă salarii garantate jucătorilor.

Până acum, cea mai mare asistență a fost înregistrată la finala Campionatului Mondial League of Legends din 2015, care a avut 35 de milioane de urmăritori pe Internet. În același an, la Dreamhack București, s-au strâns 25.000 de spectatori în 3 zile de concurs.

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica