Enciclopedia mirosurilor istorice, cel mai ciudat și ambițios proiect al cercetătorilor

0 2

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare din ultimii ani nu are legătură cu medicina, tehnologia sau alt domeniu de interes general. În schimb, se axează pe recrearea mirosurilor din vremuri de mult apuse.

Istorici, chimiști, parfumieri și experți în inteligență artificială încearcă să-și pună împreună cunoștințele tehnice pentru realizarea unei enciclopedii formată din mirosuri istorice. În prima fază, accentul se va pune pe Europa secolului XVI, dar se dorește imortalizarea mirosurilor până în secolul XX.

Enciclopedia, o premieră absolută care particularitate, „va permite utilizatorilor de internet să descopere modul în care mirosurile au modelat comunităţile şi tradiţiile noastre”, se explică într-un comunicat al Universităţii Anglia Ruskin (Cambridge), una dintre cele şase structuri europene implicate în proiectul Odeuropa.

Pentru că nu discutăm doar de o colecție de mirosuri, partea fascinantă va fi înțelegerea contextului istoric pentru unele dintre cele mai comune mirosuri contemporane. Ca exemplu, mirosul de rozmarin era foarte popular în secolele XVI – XVII deoarece i s-a atribuit în mod aleatoriu abilitatea de a preveni infecțiile cu ciumă.

Pe baza indiciilor regăsite cu ajutorul inteligenţei artificiale în texte istorice sau în picturi, chimiştii şi parfumierii implicaţi în acest proiect vor fi, de asemenea, responsabili de redarea mirosurilor specifice din anumite epoci – cum ar fi cel de…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica