Elementul surprinzător care ar fi influențat migrarea civilizației antice

0 2

Când primii oameni au început să migreze din Africa și s-au răspândit în Eurasia acum peste o sută de mii de ani, o regiune cu un sol fertil din jurul estului Mării Mediterane numită Levant a servit drept o poartă critică între nordul Africii și Eurasia.

Un nou studiu, publicat în Geology, arată că existența acelei oaze depindea aproape în întregime de ceva la care aproape niciodată nu ne-am fi gândit: praful.

Dr. Rivka Amit, de la Geological Survey of Israel, și echipa ei au început inițial cu o întrebare simplă: de ce unele soluri din zona mediterană sunt subțiri și de ce unele sunt groase?

Investigația lor i-a determinat să descopere nu numai că depunerea prafului a jucat un rol esențial în formarea solurilor groase în Levant, ci și faptul că sursa de praf nu s-a schimbat de acum 200.000 de ani.

Solurile groase tind să se formeze în zone cu climă cu umiditate mare, iar solurile subțiri se formează în medii aride, cu rate meteorologice mai scăzute.

Dar în Marea Mediterană, unde o mare parte din roca de bază este carbonat dizolvabil, este opusul: regiunile nordice mai umede au soluri subțiri, neproductive, iar regiunile sud-estice mai aride au soluri groase și fertile.

Unii oameni de știință au atribuit aceste tipare diferențelor în ratele de eroziune, determinate de activitatea umană. Dar pentru Amit, care studiază zona de ani de zile, o rată ridicată de eroziune nu avea sens.

Ea a contestat ipotezele existente,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica