Efectul neașteptat pe care încălzirea globală îl are asupra ghețarilor

0 3

Suntem cu toții conștienți de efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice. Iată cum încălzirea globală afectează ghețarii din Alpii Elvețieni.

În mai puţin de două secole, încălzirea climatică a remodelat profund peisajul Alpilor elveţieni, unde topirea gheţarilor a dus la formarea a peste o mie de noi lacuri, scrie AFP, citat de Hotnews.

O nouă inventariere a lacurilor glaciare elveţiene a dezvăluit că de la sfârşitul micii ere glaciare, din jurul anului 1850, aproape 1.200 de noi lacuri şi-au făcut apariţia în regiuni din Alpii Elveţieni. Aproximativ o mie dintre acestea există şi în prezent, conform studiului realizat de Institutul Federal Elveţian pentru Știinţa şi Tehnologia Apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul Federal pentru Mediu.

În timp ce întinderile de gheaţă se retrag, lasă în urma lor depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor, rezultând noi lacuri.

„Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă”, a explicat Daniel Odermatt, responsabil din cadrul EAWAG, într-un comunicat, citat de Hotnews. „La începutul acestui proiect, ne bazam pe existenţa a câtorva sute de lacuri glaciare”, a mai precizat cercetătorul, adăugând că „180 dintre ele au fost adăugate în ultimul deceniu”.

Daniel Odermatt a subliniat faptul că această inventariere constituie „un excelent punct de…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica