Digitalizarea, doar la nivel declarativ: cum își bate ANAF joc de românii care-și plătesc taxele online

0 1

Știi afișul ăla cu „declarațiile online se depun la ghișeul de la etajul 2„, care circula pe internet la un moment dat? Într-o țară civilizată și dezvoltată, ar fi rămas doar la stadiul de glumă. Din păcate, la noi nu e glumă.  Digitalizarea sistemului de plăți și încasări la stat a fost promisiunea mai multor guverne care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Dar nu prea s-a făcut mare lucru, iar ANAF poartă o mare parte din vină.

Există câteva taxe și impozite pe care trebuie să plătească toți românii, iar de încasarea acestora se ocupă diverse instituții publice din România. Dacă, de exemplu, activezi ca PFA, atunci impozitul pe venit și celelalte contribuții precum CAS și CASS trebuie plătite la ANAF.

În calitate de persoană fizică care deține o locuință sau un loc de parcare, atunci trebuie să plătești un impozit anual la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei de care aparții. Pentru ca românii să poată plăti online aceste taxe sau contribuții, statul a venit cu o platformă: ghișeul.ro.

Numai că lucrurile nu merg așa cum ai crede. Asta pentru că instituțiile statului nu comunică, de obicei, între ele, iar sistemele nu-s conectate. SPV – Spațiul Privat Virtual – al ANAF ar trebui să comunice cu ghișeul.ro. Numai că acest lucru nu se întâmplă.

Și o spun chiar din proprie experiență. Hai să vezi de ce.

ANAF și ghișeul.ro – împreună, dar separat

Spațiul Privat Virtual, pe scurt SPV, e…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica