De ce vor specialiștii să creeze sânge artificial și cum ne va ajuta acesta

0 5

Din ce în ce mai multe spitale se confruntă cu lipsa stocurilor de sânge. Însă, acest lucru s-ar putea schimba datorită cercetătorilor care au reușit să creeze sângele artificial.

Oamenii de știință de la Colegiul Național de Apărare Medicală din orașul Tokorozawa, Japonia au creat cu succes sângele artificial care poate fi transfuzat oricărui pacient, indiferent de grupa sanguină pe care o are.

După cum știi există patru grupe de sânge (grupa 0 I, grupa A I, grupa B II și grupa AB IV), dar atunci când vine vorba de compatibilitatea grupelor de sânge, lucrurile sunt ceva mai complicate. Asta pentru că, de exemplu, grupa de sânge 0 poate dona sânge tuturor grupelor, dar poate primi doar de la grupa 0. Din acest motiv, mulți pacienți se află pe listele de așteptare pentru a primi sângele corespunzător.

Însă, sângele artificial creat de cercetători din globule roșii, care transportă oxigen și trombocite nu ține cont de grupa de sânge, ci este universal. Astfel, șansele de supraviețuire a persoanelor care au nevoie urgentă de transplant de sânge vor crește semnificativ.

Sângele artificial, testat pe iepuri

Oamenii de știință au testat eficacitatea noului tip de sânge pe zece iepuri, iar rezultatele au arătat că șase dintre aceștia au supraviețuit, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate. În plus, specialiștii mai spun că animalele nu au prezentat nicio reacție diferită.

Deși specialiștii au găsit, de ceva…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica