De ce va fi demolat cel mai mare telescop care caută extratereștri

0 0

SUA vor închide faimosul telescop spațial Arecibo din jungla Puerto Rico. Observatorul a jucat un rol cheie în explorarea spațiului – și în realizarea câtorva filme – dar două accidente au făcut ca instrumentul cu o lățime de 305 metri să fie nesigur.

Un uriaș telescop spațial american amplasat în profunzimea junglei din Puerto Rico va fi închis după ce a suferit două accidente grave în ultimele luni, punând capăt a 57 de ani de descoperiri astronomice.

Operațiunile la observatorul Arecibo, unul dintre cele mai mari din lume, au fost oprite în august, când unul dintre cablurile sale de susținere a alunecat din priză, căzând și făcând o gaură de 30 de metri în dispozitiv. Apoi, un alt cablu s-a rupt la începutul acestei luni, deteriorând și mai mult  telescopul.

Accidentele telescopului renumit și ca decor pentru filmul cu James Bond “GoldenEye”, precum și “Contact”, cu Jodie Foster, au determinat Fundația Națională a Științei SUA (NSF), o agenție guvernamentală independentă, să decidă închiderea acestuia.

„NSF a ajuns la concluzia că această recentă pagubă a telescopului spațial Arecibo nu poate fi rezolvată fără a risca viața și siguranța echipajelor de lucru și a personalului”, a declarat recent Sean Jones, director adjunct al Direcției de Științe Matematice și Fizice de la NSF.

„NSF a decis să înceapă procesul de planificare pentru o dezafectare controlată a acestui telescop”, a spus…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica