De ce se feresc PSD și PNL de primari aleși în două tururi și ce spune președintele

0 0

A revenit în discuție modificarea legislației electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Adică după modelul alegerilor prezidențiale. Numai că nu prea există interes din zona politică. Argumentele sunt diverse și nu toate stau în picioare.

Puterea din România, în acest moment, e în mâinile PNL. Guvernul e condus de liberali, prin Ludovic Orban, iar la Palatul Cotroceni tocmai ce a fost reales Klaus Iohannis, pentru al doilea mandat. Cum era normal, liberalii s-au lăudat că vor guverna România după cu totul alte metode decât cele ale PSD. Au acuzat, între altele, greaua moștenire și au promis că vor îndrepta lucrurile.

Imediat după ce Guvernul PSD a fost demis prin moțiune de cenzură și până la instalarea Guvernului Orban, s-a vorbit despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Adică după modelul alegerilor prezidențiale. Participă în primul tur toți candidații, iar în turul al doilea intră primii doi clasați.

Cine vrea primari aleși în două tururi și cine se opune

Președintele Klaus Iohannis ar insista pe lângă liberali să susțină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Surse politice susțin că șeful statului e de acord cu modificarea legislației electorale și ar agrea revenirea la acest sistem.

Numai că există reticență în interiorul PNL. La nivel declarativ, ar fi de acord cu acest lucru. În realitate, însă, mulți parlamentari s-ar putea opune. Or,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica