De ce întârzie licitația 5G și cum îl oferă deja Orange, Digi și Vodafone

0 7

Orange a anunțat că lansează abonamentul 5G pentru România. În premieră, la noi, față de toate țările din UE. Digi | RCS-RDS a anunțat ceva similar în vară. Iar Vodafone, de asemenea, are pachet pentru așa ceva. Cu toate acestea, licitația pentru 5G întârzie. Iar ANCOM a încercat să explice de ce.

Din 5 noiembrie, oficial, Orange oferă abonament 5G în România. Țara noastră e prima din grupul Orange în care serviciile 5G sunt active. Și asta în ciuda întârzierii licitație pentru 5G. Astfel, rețeaua de acum e construită pe infrastructura 4G, dar cu viteze mult mai mari. Și aici e cheia: infrastructură 4G pentru standard 5G.

Serviciile sunt disponibile în București, Cluj și Iași. Similar, și grupul Digi | RCS-RDS a lansat 5G în vară. Tot în vară a venit și Vodafone cu o ofertă.

ANCOM a anunțat la final de octombrie că 5G mai durează. Autoritatea susține că licitația nu mai poate fi organizată în 2019, deoarece cerinţele de securitate a reţelelor și necesitatea implementării memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA sunt prioritare. Totodată, dat fiind că avem un guvern nou, e necesar ca în următorul buget să aprobe taxele de licență şi calendarul de achitare a acestora.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care ţin de competenţa sa cuprinse în documentaţia de licitaţie pentru 5G vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Astfel, licitația ar trebui să se…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica