De ce cardul de credit te face să cheltui ca Țiriac când tu câștigi ca Dorel

0 1

Cardul de credit pare să fie una dintre cele mai riscante modalități de plată, însă nu când vine vorba de securitate, ci de bugetul tău.

Trăim într-o lume în care poți alege dintre o mulțime de modalități prin care poți plăti atunci când vrei să-ți cumperi ceva. Poți plăti cash, cu cardul de debit, cardul de credit, smartwatch-ul, telefonul sau chiar și cu amprenta. Totuși, ar exista implicații psihologice când vine vorba despre felul în care cheltuim bani, în funcție de modalitatea de plată pe care o folosim.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că creierul tău reacționează diferit la cheltuirea banilor cash față de trecerea cardului prin fața POS-ului. Astfel, atunci când folosești cardul de credit sau de debit ești mai predispus să cheltui mult mai mulți bani decât ai face-o dacă ai plăti cu bancnote. Procentul este unul uriaș: oamenii ar cheltui cu 113% mai mult când plătesc cu cardul de credit în comparație cu plata cash. Totuși, există câteva expicații, la nivel psihologic, prin care poți înțelege cum funcționează asta.

De ce cheltui mai mult când plătești cu cardul de credit decât cu bani cash

Potrivit lui Carey Morewedge, situația se rezumă la percepția ta. Astfel, vezi prețurile ca o chestie relativă, nu ca pe una absolută. Așadar, oamenii se gândesc adesea la costul lucrurilor în termeni de fondurile pe care le au „disponibile cognitiv”. În esență, te gândești la câți bani crezi…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica