Cum te pensionezi mai repede: ce înseamnă cumpărarea vechimii, de fapt

0 2

Prin ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020, românii au câștigat posibilitatea de a-și cumpăra vechime pentru completarea stagiului de pensie. Formularea cu pricina vine însă cu multe întrebări la pachet. Din fericire, există și răspunsuri.

Decizia Guvernului României nu are efectul de a facilita pensionarea anticipată pentru că ai pus niște bani deoparte. În schimb, dacă ai goluri în perioada de contribuție la CAS, din urmă, le poți achita pentru a ieși la pensie la limita de vârstă. Astfel, din trecut, poți plăti contribuția de asigurări sociale pe o perioadă de până la șase ani.

Dacă ai însă 59 de ani și vrei să ieși la pensie cu șase ani înainte, pentru că ai bani să-ți achiți contribuția CAS pe următorii 6 ani, acest lucru este imposibil. Nu pentru asta a fost introdusă OUG 163/2020. Doar cei care au ajunsă la limita de vârstă pentru pensionare pot cocheta cu posibilitatea ”cumpărării de vechime”.

Un alt detaliu important îi vizează pe cei care sunt deja pensionați și speră să-și cumpere vechime din urmă pentru a-și spori valoarea pensiei. Aceasta este, de asemenea, o imposibilitate. Documentul specifică în mod clar că vizează doar persoane care „nu au calitatea de pensionari”, înseamnă că e vorba de orice drept la pensie.

Mecanismul ajută doar la completarea din urmă, nu pentru viitor, a perioadelor în care persoana nu figurează în sistem cu contribuție plătită, dar pentru…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica